Sådan får du dit lille barn til at sove trygt

En hver forældre kender alt til kampen om at få den lille til at sove. Det kan være, at det virker som om, at det bare ikke passer dem, og at de helt omvendt er mere klar til fest og farver, end at skulle ind og ligge roligt for at sove. Det kan blive en lang kamp, og der kan bruges mange timer på en aften på at få barnet til at falde i ro. Der er heldigvis gode råd at hente, og nogle af dem finder du herunder i denne artikel.

Få styr på døgnrytmen og rutiner

Det er altid godt med en fast og stabil døgnrytme, så barnet falder ud og ind helt naturligt i løbet af dagen. Små børn lever nemlig efter vaner. Derfor bør du give dit barn mad på de samme tidspunkter på dagen, ligesom dit barn bør sove fast middagslur på det samme tidspunkt. Og så er der plads til leg og aktiviteter derimellem, hvor barnet i højere grad har chance for at blive naturligt træt senere på dagen, så det ikke bliver så stor en kamp. Du kan med fordel også lege med dit barn en time inden sengetid, så I sammen får opbrugt den sidste energi, så barnet er helt færdig af træthed, når sengetid nærmer sig. Pas dog på med ikke at komme til at overstimulere dit barn, for så kan hurtigt ende med at blive en lang og sej kamp.

Anvend en automatisk vugge

Du kan også forsøge dig med et smart og praktisk redskab som en automatisk vugge. Nogle børn kan bare ikke finde ro ved at skulle ligge helt stille, uanset hvor meget de så end forsøger. Her kan en vugge automatisk gynge dem i søvn, og vi kender det fra os selv, hvis vi sidder i en gyngestol eller ligger i en hængekøje; det er skønt at fornemme den gyngende effekt, og man bliver nærmest med det samme lullet ind i en dejlig søvn. Det smarte ved en automatisk gynge er, at den, ja, som du kan høre, fungerer automatisk. Det betyder altså, at du kan tidsindstille den, så den stopper efter fx en halv time. Så slipper du nemlig for at skulle liste ind på et tidspunkt for at stoppe vuggen, hvor du kunne risikere at vække barnet.

Påvirk barnets sanser til at falde til ro

Du kan også forsøge dig med nogle mere alternative metoder, hvor du påvirker barnets sanser. Du kan forsøge at sætte noget beroligende musik på eller afspille nogle beroligende lyde. Nu kan den lille skurk sove trygt med en drømmefanger, som barnet både kan ligge og kigge på, hvis den fx hænger og drejer stille rundt. Det kan nærmest have en hypnotiserende effekt. Men så er der også tankerne bag en drømmefanger, som du kan prøve at klikke ind og læse mere om. Dette er der nogle, der tror på, og måske du er frisk på at forsøge dig med hvad som helst, for så bør du også prøve en drømmefanger.